Jalonen Olli: Stalker-vuodet

 

 Kaksinkertaisen Finlandia-voittajan uutuus on lähihistoriamme henkisen ilmapiirin ruumiinavaus. Vuonna 1974 nuori opiskelija palkataan salaiseen tutkimukseen keräämään tietoa ikätovereistaan. Neljä vuotta myöhemmin hän ajautuu vieraan valtion suurlähetystön palvelukseen luomaan myönteistä maakuvaa diktatuurista.

Kummassakin tehtävässä hän joutuu toimimaan oman integriteettinsä vastaisesti: raportoitavia tietoja saadakseen hän teeskentelee ystävyyttä itselleen yhdentekevien ihmisten kanssa, toisessa tehtävässään hän - työnantajaansa miellyttääkseen - kirjoittaa valheellisiksi  tietämiään artikkeleita. Varsinkin osallisuus salaisessa tutkimuksessa määrittelee hänen koko elämäänsä: kaikki ihmissuhteet liittyvät tähän tiedonhankintaan, kaiken aikaan täytyy varoa sanojaan ja varoa paljastumasta, kaiken aikaa omaa sisintä kalvaa häpeä, pelko ja avuttomuuden tunne, koska tehtävästä ei voi irrottautua. Olo on kuin hämähäkin verkkoon joutuneella kärpäsellä. Ehkä tällaista urkintaa on (ollut) myös Suomessa; nykyään tekoäly ja algoritmit hoitanevat urkinnan, varsinkin kun ihmiset vapaaehtoisesti luovuttavat tietonsa verkkoihin.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja tempasi mukaansa, mutta ihmiset ja ihmissuhteet jäivät sittenkin minusta vähän laimeasti kuvatuiksi. Jotenkin rinnasteisesti mieleeni muistui hiljattain lukemani Meri Valkaman Sinun, Margot, joka kuvasi Itä-Saksan oloja ja murtumista ja josta pidin erityisen paljon. 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken