Taolin: Laozi ja tekemättömyyden taito

 


Kirjan takakannen esittelyssä sanotaan näin:

Suomessa pitkään asuneen kirjailija Tao Linin teos tarjoilee lukijalla kansantajuisen syväanalyysin kiinalaisen ajattelun ikiaikaisista juurista ja siitä, miten keskeisimmän kiinalaisen ajattelijan Laozin kehittämä taolaisuus heijastuu nykyajan Kiinaan ja kiinalaisiin. Nyt ilmestyvä Laozi ja tekemättämyyden taito sekä valottaa historiaa että näyttää konkreettisesti taolaisuuden ytimen, aktiivisen tekemättömyyden: sen, ettei yrittämällä yritä toteuttaa tarkkaa suunnitelmaa, vaan antaa elämän toteuttaa itseään. Tämän oivaltaminen auttaa sekä avartamaan käsitystä Kiinan ikivanhasta kulttuurista että ymmärtämään talousmahtiaan ja suurvalta-asemaansa kasvattavan Kiinan toimintaa.”

Taolaisuus on suosittu ajattelutapa lännessäkin ja sitä sovelletaan niin elämänhallinta- kuin johtamisoppaisiinkin. ”Pitkäkin matka alkaa askelesta ym viisaudet ovat tuttua mantraa. Oli kiinnostavaa syventyä tähän filosofiaan/uskontoon perusteellisemminkin. Tunnustettava kuitenkin on, että suurelta osin vanhat tekstit olivat minulle aika käsittämätöntä luettavaa. Taon yhtäaikainen kaksijakoisuus - ”Ei tee, mutta ei ole tekemättäkään” - on arkijärjelle yhtä vaikeasti sisäistettävää kuin kvanttifysiikka.

s 162 alkavassa ”Kirkkauden ja tyyneyden klassikko” -osiosta löytyy yksi kirjasta omaan mieleeni sattuva pätkä:

”….kun syntyvät ahneus ja pyyteet,

mukana tulevat huolet ja murheet.

Kun huolet, murheet ja harhaluulot

katkeroittavat ruumiin ja sydämen,

seuraavat sameus ja häpeily.

Silloin vaelletaan päämäärättömästi elämästä kuolemaan,

upotaan ikuisesti surun mereen,

kadotetaan lopullisesti todellinen dao.

Todellinen ja ikuinen dao,

joka sen ymmärtää, saavuttaa;

hän, joka saavuttaa ja ymmärtää daon

on ikuisesti kirkas ja tyyni.”

On siinä ajattelemista!

Kirjailijasta:

Tao Lin (taiteilijanimeltään TaoLin) on julkaissut suomeksi kolme romaania, kolme runokokoelmaa ja novellikokoelman. Hänen esikoisromaaninsa Suomen taivaan alla oli ilmestymisvuonnaan Helsingin Sanomien esikoisteospalkintoehdokkaana. Laozi ja tekemättömyyden taito on hänen ensimmäinen tietokirjansa.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nunez Sigrid: Paras Ystävä

Kinnunen Tommi: Kaarna

Herrlemann Florence: L’appartement du dessous