Lykke Nina: Emme ole täällä pitämässä hauskaa

 


Kirjan keskushenkilö on Knut, liki kuusikymppinen vuosia sitten palkitun teoksen julkaissut kirjailija, joka on nyt saanut kutsun kirjallisuusfestivaalin paneelikeskusteluun. Kutsun tuomaa iloa himmentää tietoisuus siitä, että hänet on kutsuttu paikkaamaan toista, viime hetkellä tulonsa perunutta kirjailijaa. Huolta tuottaa myös se, että kaksi muuta panelistia ovat hänen ex-vaimonsa nykyinen mies, jota Knut ei voi sietää sekä nuori naiskirjailija, joka on uusimmassa,  autofiktiivisessä kirjassaan saattanut Knutin naurunalaiseksi kuvaamalla tämän – häneen koko nimellä viitaten – syylliseksi seksuaaliseen ahdisteluun. Todellisuudessa, Knutin mukaan, asia meni juuri päinvastoin: naiskirjailija oli itse ollut päällekäyvän aloitteelinen.

Festivaalille Knut ottaa mukaansa ystävänsä Frankin, joka on hänen naapurinsa ja  norjalaispakistanilaisen perheenisän M:n kanssa salaisessa homosuhteessa elävä mies.  Frankin suureksi iloksi myös M lähtee festivaalille mukaan ja majoittuu Knutin ja Frankin huoneeseen sillä seurauksella että Frank joutuu yöpymään hotellin saunaosastolla. Väliin hän myös lepää nukkumalla hautausmaan penkillä.

Tapahtumien välillä kirja seurailee Knutin muistoja, toiveita ja pelkoja. Hauska ja vetävästi kirjoitettu, kuten Nina Lykken aikaisemmatkin Kohonnut riski (Lykke Nina: Kohonnut riski) ja Ei, ei ja vielä kerran ei. Mutta samoin kuin näissä, myös nyt hauska kerronta yltyy siinä  määrin liioitelluksi, että lukija menettää uskonsa ja alkaa odottaa, milloin koko juttu osoittautuu ainakin joltain osin uneksi, mutta niin ei käy. Juttu vaan karkaa käsistä, ja lukijalle tulee tunne, että kirjailija ei oikein jaksanut skarpata loppuun asti vaan antoi palaa niin että sai käsikirjoituksen pois pöydältään.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Nunez Sigrid: Paras Ystävä

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken