Kawaguchi Toshikazu: Ennen kuin kahvi jäähtyy

 


BestSeller-hyllystä mukaan sattunut, vallan mainio kirja. Takakannen esittelyn mukaan tämä kulttimaineeseen noussut, tunteikas, eriskummallinen, arvoituksellinen ja persoonallinen romaani lämmittää lukijan sydäntä kuin kupillinen vastakeitettyä kahvia.

Kirjan neljä tarinaa tapahtuvat tokiolaisessa kahvilassa, jonka erikoisuus on siinä, että siellä on mahdollista siirtyä ajassa menneisyyteen – ja tulevaisuuteenkin. Aikamatkailun rajoituksina on liuta matkailua hankaloittavia sääntöjä: on  istuttava tietyllä tuolilla, joka pääsääntöisesti on varattu ja vapautuu päivittäin vain hetkeksi, nykyaikaan on palattava ennen kuin kahvi kupissa jäähtyy – siitä kirjan nimi. Aikamatkalla voi kohdata vain niitä ihmisiä, jotka ovat olleet kyseisessä kahvilassa  paikalla juuri aikamatkan hetkellä,  eivätkä nykyhetken tosiasiat muutu, vaikka aikamatkan aikana tapahtuisi mitä hyvänsä.  Näillä ehdoilla tietysti koko aikamatkailu tuntuu hyödyttömältä, kun kerran mikään ei kuitenkaan muutu.

Neljä tarinaa näyttävät kuitenkin, että vaikka tosiasiat eivät muutu, jotain ihmisen sydämessä ja ajatuksissa voi kuitenkin muuttua, kun asiat saavat selityksen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Nunez Sigrid: Paras Ystävä

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken