Hjorth Vigdis: Toisto

 


Kirjailija lataa voimiaan syrjäisellä mökillä, jossa hänellä on seuranaan vain koiransa. Puhujamatkojensa välillä hän kokee tarvitsevansa yksinäisyyttä. Nyt hän on kuitenkin luvannut lähteä konserttiin, jossa hänen ystävänsä soittaa alttoviulua. Konsertissa hänen viereensä istuu nuori tyttö vanhempiensa kanssa. Kolmion välit ovat silminnähden jännitteiset: tyttö ei suostu riisumaan takkiaan vanhempien vaatimuksista huolimatta. Kohtaus vaikuttaa voimakkaasti kirjailijaan ja saa hänet mielessään siirtymään tapahtumiin, jolloin hän itse oli 16-vuotias.  Tästä kirja oikeastaan alkaa.

Miten hänen välinsä vanhempiinsa olivat jännitteiset, erityisesti äiti suhtautui häneen jopa vihamielisen holhoavasti. Miksi hän 16-vuotiaana oli niin suhteettoman kiinnostunut seksistä ja halusi välttämättä päästä neitsyydestä eroon – mikä ihan oikeasti teknisesti ottaen ei edes onnistunut. Miksi hän silti kirjoitti päiväkirjaansa kuvauksen aktista. Vyyhti alkaa purkautua: isä on käyttänyt häntä hyväkseen ja äiti  sekä muut sisarukset ovat asian kiistäneet ja hylänneet hänet perheen pahana tyttärenä.

Kirjan ajatus on, että jokin sattumus aikuisen elämässä sytyttää muiston, joka edelleen nostaa pintaan muita muistoja.

”Mestarillisen Vigdis Hjortin kolmas suomennettu romaani on intensiivinen ja järisyttävän intiimi kuvaus nuoruudesta, joka tulee eletyksi yhä uudelleen. Romaani sai yksimielisenylistävän vastaanoton ilmestyessään Norjassa syksyllä 2023.”

Helmetistä lainasin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Nunez Sigrid: Paras Ystävä

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken