Jalovaara Ville: Helsinki 1944. Taistelu pääkaupungista

 



Miksi Neuvostoliiton suurhyökkäys Helsinkiin epäonnistui?

Stalin oli määrännyt Neuvostoliiton ilmavoimat aloittamaan massiivisen pommituskampanjan, jonka tarkoitus oli pakottaa Suomi irti sodasta Kremlin sanelemilla ehdoilla. Pian pääkaupungista olisivat jäljellä vain rauniot.

Stalinin suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut. Moni suurkaupunki tuhoutui lähes kokonaan toisen maailmansodan valtavissa pommituksissa, mutta Helsinki pelastui vastoin kaikkia odotuksia. Kiitos tästä lankeaa sekä Suomen onnistuneelle ilmatorjunnalle että Neuvostoliiton ilmasodankäynnin osaamattomuudelle.

Massiivisen pommituskampanjan aikana Suomen poliittisen johdon oli päätettävä suostuako Stalinin tarjoamiin rauhanneuvotteluihin, joita Ruotsin välityksellä tarjottiin. Hiljaiseksi vetää kun lukee, mitä vuosituhannen vaihteessa  Neuvostoliiton ulkoministeriön arkistosta löytyneet asiakirjat osoittavat: Neuvostoliiton johdon perimmäinen tarkoitus oli tuhota Suomi.

Kremlissä oli valmiina lista lisäehtoja, jotka olisi lyöty pöytään, jos Suomen hallitus olisi aloittanut viralliset neuvottelut. Neuvostoliitto olisi vaatinut Suomenlinnan ja Ahvenanmaan laivastotukikohdiksi, vapaat kulkuyhteydet tukikohtiin ja konsulaatteja ympäri maata. Kaiken päälle olisi vaadittu vuoden 1743 Turun rauhan rajaa, eli Kymijoesta olisi jälleen tullut rajajoki. Kun rauha syksyllä 1944 solmittiin, lisävaatimuksiin ei enää palattu. Torjuntavoitto Helsingissä 1944 helmikuussa ja Tali-Ihantalassa kesällä 1944 auttoivat säilyttämään Suomen itsenäisyyden.

Ville Jalovaara on helsinkiläinen toisen maailmansodan ja kylmän sodan historiaan erikoistunut poliittisen historian dosentti, tutkija ja kaupunkivaikuttaja. Kirja on ilmestynyt SKS:n (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura) julkaisuna 2023. Tärkeää tietoa Suomen lähihistoriasta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Nunez Sigrid: Paras Ystävä

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken