Groth Marcus: Om vänskap, hundar och glädjen över att kunna andas

 


Läsecirkelin valinta. Marcus Groth kirjoittaa itsestään ja elämästään. Hän on näyttelijä, teatteriohjaaja ja toiminut näyttämötaiteen professorina Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Helsingin Ruotsalaiseen Teatteriin hänellä on kiinnitys vuodesta 2007. Kuuluisimmat roolit ovat Estragon Beckettin   näytelmässä Huomenna hän tulee (I väntan på Godot) sekä Gromov Tsjechovin näyetlmässä Sairashuone 6.

Nyt julkaistu kirja on Grothin ensimmäinen. Mukavaa luettavaa, koska Grothin huumori ja itseironia on vaikuttavaa; toisaalta mustaakin luettavaa, koska huumorillaan Groth  peittää syviä haavoja, joita on hyvin nuorena joutunut kokemaan. Äiti on kuollut syöpään Marcuksen ollessa 9- vuotias ja ennen aikuisikää hän joutui kokemaan myös isänsä itsemurhan ja melko lailla elämään itsenäistä elämää jo koulupoikana. Kaveriporukka Munkkiniemessä ja myöhemmin Apollonkadulla tuntuu olevan Grothin elämän turvasaareke. Hän on hyvin sosiaalinen ja ilmeisen viehättäväkin päätelleen helppoudesta, jolla hän yhä uudelleen löytää viehättäviä naisia rinnalleen lyhyemmäksi tai pitemmäksi ajaksi. Lapsuuden traumoistako johtuu, että hän potee vaikeutta sitoutua ja kertomansa mukaan kykenee suhteeseen vain korkeintaan neljän kuukauden ajaksi, jonka jälkeen hän tekee suhteesta aina lopun. Vähän ristiriitaista tämä kuitenkin on, sillä hän on kuitenkin useamman kerran naimisissa ja neljän lapsen isä.

Nyt kun TV:ssä on uusi kausi tanskalaisesta sarjasta Rantahotelli, en voinut lukiessani välttyä hivenen hupaisasti samaistamasta Grothia  Rantahotellin näyttelijään herr Weiseen ;) . 

Jotenkin kirja- vaikka mukavaa luettavaa – tuntui minusta aika sekavalta. Kuin olisi liitetty mukaan vähän sikin sokin kaikki elämän varrella muistiin kirjatut asiat – ehkä päiväkirjoista. Jonkinlainen editointi ja/tai kustannustoimittajan panos olisi saattanut tehdä tästä koherentimman.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Nunez Sigrid: Paras Ystävä