Konstig Joonas: Hyvät naiset & herrat. Tyyli, käytös ja sydämen sivistys

 

Älä pliis ole vain oma itsesi”. Tällä neuvolla Joonas Konstig nasevasti aloittaa käytösoppaansa. Tartuin kirjaan, kun halusin nähdä, miten nykymaailman käytösohjeet ovat muuttuneet niistä ajoista, kun ehkä noin 12-vuotiaana sain tädiltäni lahjaksi Käytöksen Kultaisen Kirjan (häneltä sain myös ensimmäisen Eau de Cologne -pulloni). No, hyvät tavat ovat hyviä tapoja, eivätkä niitä koskevat perusneuvot koskaan muutu tai jää tarpeettomiksi.

Kostigin kirjassa parasta on rento, käytännönläheinen ja esimerkein höystetty lähestymistapa. Antoisa on kirjan kolmas osa, Sydämen sivistys, joka lähestyy aihetta hyveiden näkökulmasta. Konstig luettelee kuusi perushyvettä, jotka ovat viisaus, itsehillintä, oikeudenmukaisuus, rohkeus, suurisieluisuus ja nöyryys. Näiden ilmenemismuotoja kuvataan esimerkkien kautta ja viittauksilla antiikin ajan ajattelijoihin.

 Lopuksi Konstig antaa myös käytännön neuvoja sosiaalisissa tilanteissa pärjäämiseen niin tuppisuille kuin suupalteillekin. Oikein hauskaa luettavaa. Ja vähän opiksi otettavaakin 😉

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill