Siskin Mihail: Sota vai rauha

 

Kuuntelin äänikirjana.

Siskin maalaa laajan kuvan venäläisyydestä ja Venäjän historiasta kautta vuosisatojen. Kirjan jälkeen on ehkä helpompi ymmärtää, miten on mahdollista, että Putin on noussut diktatoriseen asemaansa.  Asian ymmärtämien ei tietystikään tee asiaa yhtään hyväksyttävämmäksi. Tulevaisuuden näkymät eivät lupaa mitään hyvää. Todennäköisesti aivovuoto jatkuu ja ne venäläiset, jotka pitävät arvossa demokratiaa, vapaita vaaleja, sananvapautta ja ihmisarvoa tulevat pakosta jättämään synnyinmaansa. Putin -  tai kuka ikinä itsevaltiaan asemaan hänen jälkeensä tuleekin - alistaa myös tulevaisuudessa kansan omien valtapyrkimystensä pönkittäjäksi. Maalla, jossa ihmisellä ei ole arvoa ja jossa vallassa olevat valehtelevat ja kansa tietää että sille valehdellaan ja valtaapitävät tietävät, että kansa tietää niiden valehtelevan  …..  jne. Systeemi on kuin venäläinen maatuskanukke, jonka sisältä aina ilmestyy uusi samanlainen. Valehtelun kierre, varastamisen kierre.

Mutta onhan silti ihana venäläinen musiikki, kirjallisuus ja taide. Ja ovathan venäläiset ihmisetkin sydämellisiä ja tunteellisia. Mutta vuosisatoja kestänyt orjuuttava systeemi ilman minkäänlaista varmuutta tulevasta on tehnyt mahdottomaksi kansan laajamittaisen kyvyn nousta sortajaa vastaan ja ottaa ohjat omiin käsiinsä. Ne, jotka voisivat, ovat liian harvalukuisia ja sen vuoksi heidän ainoa mahdollisuutensa on muuttaa pois maasta. Ehkä he joskus vielä voivat vaikuttaa vaikka sitten rajojen ulkopuolelta.

Kirja avaa silmät näkemään, miten Venäjä pyrkii heikentämään Eurooppaa ja länttä: disinformaation avulla se kylvää eripuraa länsimaiden välille ja sisäistä vastakkainasettelua maiden sisällä. Länsimaissa(kin) kun aina löytyy tahoja, jotka omista itsekkäistä intresseistään johtuen ovat valmiita yhteistyöhön.

Tämän kirjan soisi kuuluvan peruslukemistoon. 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill