Westerlund Jasmine: Olly Donnerin kiehtova elämä

 

Olly (Olga) Donner, syntyään Sinebrychoff oli suomalainen kosmopoliitti, joka nuoruudessaan opiskeli Dresdenissä ja Uno Donnerin kanssa avioiduttuaan vietti suurimman osan elämästään maailmalla, enimmäkseen kylpylöissa tai loistohotelleissa - siitäkin huolimatta, että Donnereilla oli asuntoja, huviloita ja kartanoita Suomessa ja Ruotsissa (mm Karhusaaressa Sinebrychoffin huvila ja Bulevardilla nykyisen Sinebrychoffin museon talo sekä Pohjoisranta 12:n Donnerin talo).  Hän kirjoitti näytelmiä, romaaneja ja runoja, jotka eivät kuitenkaan ainakaan omana aikanaan saaneet suurempaa arvostusta. Elämälleen merkitytä hän löysi antroposofiasta ja Steiner-filosofiasta, joihin perustuvaa ajattelua hän sovelsi perustamissaan lastentarhoissa.

Olly Donnerin kiehtova elämä -kirjan on kirjeiden ja muun arkistomateriaalin pohjalta koonnut kirjallisuudentutkija Jasmine Westerlund ja kirja antaa elävän kuvan ruotsinsuomalaisen yläluokan elämästä 1900-luvun alkupuolella. Sosiaalinen elämä ja matkustelu oli yleistä ja matkojen tarkoituksena useimmiten oli terveyteen tai sairauteen liittyvät syyt; kuten

s. 94: ”Sairaudet määrittivät elämää. Ne eivät kuitenkaan ole yksinomaan haitta, vaan myös mahdollisuus saada omaa aikaa, vetäytyä uuvuttavasta seuraelämästä ja matkustaa. Paras syy matkalle on terveydenhoito … Äitikin sanoo suunnittelevansa ulkomaanmatkansa syyksi keväällä 1903 sen, että tantus pääsisi viettämästä nimipäiviä ja hän pääsiäistä.”

Naisten opiskelulle ei 1900-luvun alun yläluokka näe kovinkaan suurta tarvetta:

s 97:” Tantuskin muistuttaa KIxietään (Ollyä) siitä, että naisen jaloin päämäärä on tuoda rakkautta ja iloa ympärilleen kodinpiirissä – liiasta opiskelusta seuraa pahimmassa tapauksessa keuhkotauti, eikä keuhkotautisesta oppineesta ole iloa kenellekään.”

Maineikkaat lääkärit hoitavat Ollya eurooppalaisissa sanatorioissa:

s 98  Ollya hoitava maineikas lääkäri määrittelee vaivaksi jälleen verenvähyyden ja äärimmäisen tunteellisuuden…. Hoitoina toimivat lepo, aurinko ja raitis ilma … Kuurin  loppupuolella tohtori määrää nuorelle potilaalleen Bordeaux-viiniä: ensin kaksi lasia lounaalla ja kaksi päivällisellä ja lopulta viiniä on juotava kokonaiset kuusi lasia päivässä.”

Henkisille pohdiskeluille ja antroposofialle ei Ollyn äidiltä riitä ymmärtämystä:

s 161 ” Olly pohtii filosofiaa ja teosofiaa. Tällaisille pohdinnoille ei Ollyn äidillä riitä ymmärrystä, kun Ollyn pitäisi hänen mielestään keskittyä lihomiseen. Mutta ei, Olly sen kuin lukee vaikeita kirjoja.”

Sota-aika on vaikeaa aikaa yläluokallekin, kun matkustelu vaikeutuu

s. 237 Sota-aika sulkee Euroopan ja estää Donnereita pääsemästä keväiselle muuttomatkalleen. Kosmopoliittien veri vetää kuitenkin maailmalle, ja jos ei pääse Nizzaan, Aix-les-Bainsiin eikä Lausanneen, onhan sentään Saltsjöbaden!  …. Kylpylähotelli on sota-aikana eräänlainen Taikavuori, oma suljettu yhteisönsä, jossa kukaan ei ole akuutisti sairas, mutta lähes kaikki hermoheikkoisia, uupuneita, kalpeita, yleisesti ottaen huonona.

Omaisuutensa Uno ja Olly Donner lapsettomina jättivät uskonto- ja kulttuurihistoriallisen tutkimuksen hyväksi.  Kirja oli ainakin minulle silmiä avaavaa luettavaa: onko Suomessakin vain 100 vuotta sitten eletty tuollaista elämää! 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nunez Sigrid: Paras Ystävä

Kinnunen Tommi: Kaarna

Herrlemann Florence: L’appartement du dessous