Ditlevsen Tove: Nuoruus
Kirjaston BestSeller-hyllystä löytynyt sympaattinen kirjanen on Tove Ditlevsenin aurofiktiivisen Kööpenhamina-trilogian keskimmäinen osa ja se sijoittuu 1930-luvun loppupuolelle. Se kuvaa kasvua aikuiseksi, kirjailijakutsumuksen kirkastumista ja ensimmäisen julkaistun runon onnea toisen maailmansodan varjossa.
Tyyliltään kirja on mainio: nuoren naisen päässä pyörivät ajatukset on kuvattu vilpittömän rehellisesti, koskivat ne sitten mielipiteitä omista vanhemmista ja alituisesti vaihtuvan työpaikan ihmisistä tai mietteitä kirjoittamiseen ja naiseuteen liittyvistä kysymyksistä. Lähestyvä sota ja Hitlerin tanskalaisissakin nostattama hurmos väikkyvät taustalla.
Tove Ditlevsen (1917-1976) on yksi Tanskan rakastetuimmista kirjailijoista. Hänen laajassa tuotannossaan toistuvat naiseuden, rakkauden, ystävyyden, polttavan kunnianhimon ja tuhoavien addiktioiden teemat. Minulle kirjailijatuttavuus oli aivan uusi. Suuresta suosiostaan huolimatta kirjaston kokoelmista löytyy suomennettuna lähinnä vain kaksi teosta: tämä Nuoruus ja Lapsuus, jonka heti laitoin varaukseen (olen jonossa sijalla 608). Ruotsinnoksena varasin osan Gift, joka ainakin teoskuvauksen mukaan on tosiaankin lukemisen arvoinen. Kirjat ovat näköjään nousseet uuteen suosioon, koska käännöksiä on nyt ryhdytty julkaisemaan sekä suomeksi että ruotsiksi.
Kommentit
Lähetä kommentti