Immonen Helena: Operaatio punainen kettu

Nyt sattui käteen kirja, jota ei malttanut kädestä laskea. Sain lainaksi naapurilta, enkä varmaan olisi ilman hänen suositustaan tätä osannut valitakaan, koska sotakuvaukset eivät lajityyppinä ennestään ole kuuluneet omaan mielikirjallisuuteeni. Mutta tämä vei täysin mukanaan.

Immonen kirjoittaa vetävästi ja aihe on enemmän kuin ajankohtainen: Venäjän tunnuksettomat sotilaat ovat nousseet maihin Gotlannissa, ja Ruotsi on pyytänyt Suomelta sotilaallista tukea.  Suomalainen valmiusyksikkö avustaa Gotlannin onnistuneessa takaisinvaltauksessa, mutta sillä on kohtalokkaat seuraukset. Venäjä aloittaa sotilaallisen painostuksen monella rintamalla Suomessa: Hangossa, Kaakonkulmalla ja Kymijoen silloilla. Kyberhyökkäyksillä haavoitetaan yhteiskuntaa muutenkin: saastuneen veden sairastuttamat potilasmassat saavat sairaalat polvilleen ja sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien katkaiseminen koko yhteiskunnan sekaisin. Tuntui hämmentävältä, kun kesken lukemisen avasi television ja uutisissa näytettiin venäläisten maihinnousualusten lipuvan Itämerellä ja Naton aluksen niitä seurailevan. Voi vain ihmetellä, että tekijä on jo kesällä 2018 kirjaa aloittaessaan osunut näin tarkasti tuleviin tapahtumin. Kirja on julkaistu vuonna 2020.

Kirjassa on muutakin kuin sotakuvauksia. Henkilöt on kuvattu uskottavasti ja jännitteitä syntyy esimerkiksi, kun Gotlannin takaisinvaltaukseen osallistuneen Jonin paras kaveri ja taistelupari Musti, afganistanilainen Mustafa, haavoittuu pahasti ja kotiin palattuaan Joni joutuu päättämään mennäkö ensimmäiseksi sairaalaan katsomaan Mustia, jonka tilasta hänellä ei ole tietoa vai synnytyssairaalaan katsomaan tyttöystäväänsä Meriä ja heidän vastasyntynyttä vauvaansa, joiden hän tietää voivan hyvin.

Jännitteitä syntyy myös siitä, kun taistelussa haavoittuneen luutnantin Riinan ja hänen pääesikunnassa palvelevan miehensä Mikaelin kokemukset ovat kaukana toisistaan.

Kirjailija on ottanut tiettyjä vapauksia sisällyttäessään henkilögalleriaan nykyisiä päättäjiä oikeilla nimillään aina tasavallan presidentistä muutamiin ministereihin. Nykykirjallisuudessa tällaista tapahtuu, enkä siitä erityisesti pidä, koska mielestäni kirjailijat voivat vaivautua keksimään omat henkilöhahmonsa. Tässä käytäntö ei kuitenkaan haittaa, koska heidän toimintansa kirjassa on uskottavaa ja noudattaa henkilöiden oikeasti toteuttamaa linjaa, eikä heidän persoonillaan revitellä tai haeta sensaatiota.

Kirjailija on turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt journalismin ja viestinnän ammattilainen, sissiradisti ja reserviupseeri.

Positiivinen lukukokemus kaiken kaikkiaan.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken