Hellsten Ritva: Lea
Tähän tartuin tekijän myöhemmän teoksen, eli Raijan, luettuani. Odotukset olivat nyt turhan korkealla enkä säästynyt pieneltä pettymykseltä. Lea on vanha, kuolemaa lähestyvä nainen, jonka elämää kirja seurailee varhaisesta lapsuudesta Lean kirjoittamien kirjeiden, päiväkirjamerkintöjen tai muistelujen kautta. Lea on hyvin ahdistunut ihminen, ja lukija jää pohtimaan aiheutuuko ahdistuneisuus omista, jo unohtuneista lapsuuskokemuksista, omista virheistä omien lasten kasvatuksessa vai peräti oman äidin kokemuksista. Millaista taakkaa ihminen tietämättään kantaa? Lastensa kasvatuksessa ja suhteessa mieheensä Lea on tyly ja ankara, luultavasti hänkin tuntee rakkautta, mutta sitä ei jotenkaan saa näyttää. Olisiko se heikkoutta vai pelkoko sen estää – Eino Leinon sanoin ”Kell’ onni on, se onnen kätkeköön”.
Lea asettaa suuret odotukset lapsiinsa, joita hän kasvattaa turhia hempeilemättä ja joiden hän odottaa toteuttavan omia unelmiaan mm hyvästä ammatista (lääkäri). Tätä kuvaa hyvin s 224 kohtaus, jossa ”Lea ajattelee kateellisena tuon vieraan tytön vanhempia, tytön, jonka hän kuvittelee lahjakkaaksi, kunnianhimoiseksi ja päättäväiseksi sen lisäksi että tämä on kaunis ja hoikka. Ja unohtaen, ettei tosiasiassa tiedä tuntemattomasta tytöstä mitään, hän ajattelee, miten onnellinen olisikaan, jos Martta (oma tytär) olisi tämän kaltainen sen sijaan että haaskaa elämänsä idealistiseen maailmanparantamiseen; niin, miten onnellinen hän, Lea, olisi.”
Katkelmassa tiivistyy kirjan minussa herättämä ajatus: Onko lasten (hankkimisen) tarkoitus tehdä vanhemmat onnellisiksi. Onko ylipäätään oikein vaatia ketään ulkopuolista olemaan vastuussa omasta onnellisuudestaan. Vai onko ihminen oman onnensa seppä?
Kirja aiheutti minussa lievää ahdistuneisuutta. Mutta varmasti maailmassa on paljon Lean kaltaisia, onnettomia äitejä.
Kommentit
Lähetä kommentti