Ryti Hanna: Rakkaudettomuus

 

Kirjan teemoja ovat menestyksen ja hyväksynnän tavoittelu, ihmisen vastuu ilmastosta ja maailmassa vallitsevasta eriarvoisuudesta sekä näihin liittyvä teeskentely ja huono omatunto.

Päähenkilöt ovat kolme sisarta Lilja, Ruusu ja Orvokki. Lilja on kuvataiteilija, Ruusu balettitanssija Pariisissa ja Orvokki toimittaja ja bloginpitäjä. Lilja ehkä on eniten esillä: hänen päämääränsä on tulla nähdyksi hyväksyttynä taiteilijana ja hänen traumansa on äidin tylyys: milloinkaan ei äiti pitänyt häntä lapsena sylissä, milloinkaan ei saanut äidiltä kiitoksen sanaa. Orvokki on perheen nuorimpana äidin lellilapsi, mistä Lilja on edelleen kateellinen. Liljan hämmästykseksi hänen tyly äitinsä on ottanut kummilapsen Seren jostain kehitysmaasta, koska joku tuttava oli hänet siihen ylipuhunut. Seren kuva on äidin piirongin päällä alleviivaamassa hänen hyväntekeväisyyttään.  Seren kovasta elämästä kerrotaan kirjan välikappaleissa.

Sisarusten lisäksi kirjassa nousee keskiöön Mikael Mannien, bloginpitäjä Mihkel Äm, jonka jutut kuvaavat maapallon dystopistista tulevaisuutta. Mihkel kiinnostuu Liljan teoksesta – ja jopa ostaa sen. Heidän välilleen syntyy ystävyys, josta Orvokki on kateellinen, koska on itse ihastunut Mihkeliin – ilman vastakaikua.

 Pahaa oloaan Lilja hoitaa terapiassa, jossa yrittää päästä henkilökohtaiseen suhteeseen terapeuttinsa Auroran kanssa. Välillä Aurora antaa ymmärtää, että heidän välillään vallitsee erityinen yhteys, välillä Aurora käyttäytyy kylmän asiallisesti kuin ketä tahansa uutta potilasta kohtaan. Lopulta Lilja saa teoksensa näyttelyyn ja myydyksikin. Kun tavoite on saavutettu, hän polttaa pensselit uunissa. Ja suuntaa kohti uusia tavoitteita.

Orvokki on tiedostava toimittaja ja bloginpitäjä. Blogeja on kaksi, toinen on vegaaninen ruokablogi ja toinen on muotiblogi. Blogien yhteensovittamisessa on aluksi haastetta, koska vegaaniblogin pitäjät raivostuvat, kun saavat selville, että Orvokki muotiblogissaan esittelee jopa eläinperäisiä tuotteita. Toimittajan työssään Orvokki haluaa kirjoittaa maailman tuhoutumisesta ja eriarvoisuudesta ja joutuu vaikeuksiin esinaisensa kanssa, joka yrittää selittää, että myös lehden rahoittajat eli mainostajat ja heidän intressinsä on otettava huomioon.  Tehdäkseen vaikutuksen Mihkeliin Orvokki tekee kaikkensa toteuttaakseen lähivegaanista aatetta, vaikka välillä lipsahtaa kaikessa salaisuudessa syömään lihaa ja ostamaan halpatuotannon vaatteita, jotka eivät täytä ekologisia kriteerejä. Myös Orvokilla on pakonomainen tarve saada tunnustusta ja menestystä. Lopulta hän uupuu, eroaa miehestään, myy kotinsa ja muuttaa vuokralle.

Aika synkkä kirja loppujen lopuksi. Olemmeko kaikki tyhjää tavoittelevia, juoksupyörässä ravaavia rottia, jotka kärsimme huonosta omastatunnosta maailman eriarvoisuuden, ilmaston lämpenemisen ja lajikadon edessä. Vain rakkausko voisi ihmisen pelastaa – siis rakkaus lähimmäiseen, itseen ja luontoon? Siksikö kirjan nimi Rakkaudettomuus; sitähän koko kirja juuri kuvastaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Nunez Sigrid: Paras Ystävä