Lundberg Sofia: Kuin höyhen tuulessa. Yksi päivä, koko elämä.

 

Kirjaston Best Seller -hyllystä ilman sen kummempia ennakko-odotuksia mukaan napattu kirja. Kirjan nimi viittaa sen rakenteeseen. Joka toinen kappale kertoo tunti tunnilta vuoden 2019 elokuun 12 päivän kulusta toisen päähenkilön, Violan elämässä. Joka toinen kappale kertoo samaisen päivän tapahtumista vuosina 1949-1968 Violan ja kirjan toisen päähenkilön Lillyn elämässä.

Viola ja Lilly ovat naapurit ja parhaat ystävykset, kirjan alussa pikkutyttöinä. Viola on rikkaan perheen ainoa lapsi, Lilly tulee köyhästä monilapsisesta perheestä, jonka nuorimmaisen lapsen synnytykseen äiti kuolee. Violan äidistä tulee Lillylle kuin toinen äiti. Kaikki on auvoisaa, luokkaerosta huolimatta. Viola on ihastunut Lillyn isoveljeen Alviniin ja kolmikko on erottamaton. Sitten Lillyn ja Alvinin elämäsää tapahtuu kaikenlaista ikävää, rikollistakin ja Lilly on hetken vankilassakin. Lillyn musikaalinen lahjakkuus ja Alvinin managerinkyvyt vievät Lillyn kuitenkin Pariisiin ja maailmanmaineeseen laulajana. Vuosikymmeniin hän ei pidä mitään yhteyttä entiseen parhaaseen ystäväänsä, joka puolestaan elää tasaista elämää entisillä asuinsijoillaan: menee naimisiin, saa yllättäen ovelleen jätetyn löytölapsen, jonka nimeää Juniksi ja vuoden sisään omankin, josta tulee Maj. Juni ja Maj ovat samalla tavalla erottamattomat ystävykset kuin aikoinaan Lilly ja Viola. Viola kaipaa Lillyä ja yrittää kaikin tavoin saada tähän yhteyttä, mutta turhaan. Edes Ruotsin kiertueella Lilly ei ota kontaktia, vaikka näkee Violan yleisössä. Kirjan lopussa juoni saa yllätyskäänteen, kun Lilly yllättäen soittaa Violalle Pariisista kertoakseen olevansa kuolemassa. Yllätyskäänne vaikuttaa aika epäuskottavalta, mutta en nyt tässä sitä paljasta, ettei yllätys latistu, jos joku sattuu tämän kirja-arvion lukemaan.

Minun makuuni kirja on sujuvasti kirjoitettu, mutta ei tarjoa ajankulua kummempaa lukunautintoa. Rakenne sinänsä mukavasti ajateltu, mutta tapahtumat vähän lapsellisia ja epäuskottavia. Kevyttä kesälukemista.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken