Wyld Evie: The Bass Rock

 

Kehutun, palkitun kirjailijan teos kuvaa psykologisella tarkkanäköisyydellä ihmisen pahuutta ja ihmisen pyristelyä pahuuden keskellä. Kirja rakentuu Skotlannissa kolmen eri aikakautena eläneen naisen varaan: Sarah on 1700-luvulla elänyt noitana pidetty nainen, Ruth asuu toisen maailmansodan jälkeen komeassa talossa miehensä Peterin ja tämä poikien kanssa ja Viv, Peterin pojantytär, joka 60 vuotta myöhemmin selvittää Ruthin jäämistöä ja myy isoisänsä taloa.

Kuten nykyään lähes kaikki kirjat tämäkin on koottu siten että jokainen kappale on eri ajassa ja eri ihmisistä. Välissä vielä lukijan pään sekoittamiseksi joitain muitakin. Paljon raakuutta ja väkivaltaa. Aika raskasta luettavaa minun makuuni. Alkuun vielä jaksoin innostua, kun ajattelin että kaikki lopulta johtaa johonkin lopputulemaan tai synteesiin, mutta niin ei kyllä käy: keitä nämä tapetut ihmiset olivat tai mikä oli harhaa ja mikä totta esimerkiksi Ruthin mielessä? Runsaasta kolmesta ja puolesta sadasta sivusta olisi hyvin voinut nipistää pois kolmanneksen. Nyt ainakin minä uuvuin enkä ollut yhtään pahoillani kun kirja lopulta loppui.

Suomeksi kirja on ilmestynyt nimellä Me olemme susia. Sen olisin saanut kirjastosta juuri kun olin päässyt alkukielisen loppuun. Kieli on paikoin aika vaikeaa – tämä olisi ehkä ollut helpompi lukea suomeksi.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cowley Heller Miranda: The Paper Palace

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Turtschaninoff Maria: Suomaa