Owens Delia: Where the crawdads sing

 

Delia Owens on luontotutkija, joka on aikaisemmin osallistunut useiden palkittujen luontoaiheisten kirjojen tekemiseen. Where the crawdads sing (suomennettuna Suon villi laulu) on hänen ensimmäinen romaaninsa.

Kirjan teemoja ovat Pohjois-Carolinan suoalueella asuvan, jo lapsena yksin jääneen tytön Kyan kasvutarina itsekseen pärjääväksi ihmiseksi, jonka suurin toive olisi löytää yhteys toisiin ihmisiin, saada kuulua jollekin. Ennakkoluulojen ja syrjimisen vuoksi hänen on mahdotonta tulla yhteisönsä jäseneksi. Kyan elämän käänteen tekijäksi muodostuu Tate, suoalueella alun perin tavattu poika, joka opettaa Kyan lukemaan ja on hänen laillaan kiinnostunut luonnosta. Kun Tate lähtee opiskelemaan, jää Kya taas yksin. Tulee toinen poika Chase, joka kuitenkin on vain saalistaja. Kyan elämän kiintopiste on suoalueen luonto: hän kerää luontokohteita, kuvaa niiden toimintaa ja tekee niistä maalauksia. Kokoelmasta julkaistaan myöhemmin kirjoja ja Kya saa kuuluisuutta tutkijana. Kirjaan on ympätty murhatarina, jonka käänteillä kirjailija hämää lukijaa suuntaan ja toiseen ja tietysti lopulta yllättää.

Kirja kuvaa hyvin ihmisen sisäistä ristiriitaa, kun toisiin ei voi luottaa ja samalla on kova kaipaus toisen ihmisen yhteyteen. Ihminen on aina osa luontoa ja luonnosta löytyy ihmisen oikea koti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cowley Heller Miranda: The Paper Palace

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Turtschaninoff Maria: Suomaa