Rajala Panu: Karanteeni. Hajamietteitä koronaviikoilta



Hajamietteet ovat Rajalan päiväkirjamerkintöjä ajalta 5.2.2020- 24.7.2020. Alussa pandemiasta on vain viitteitä, vähitellen tilanne konkretisoituu omankin elämän osalta ja Rajala vaimoineen jää karanteeniin maaseutuasunnolleen. Merkinnät päättyvät heinäkuussa, jolloin ollaan vähän vapaammissa tunnelmissa eikä vielä tiedetä tilanteen tulevasta huononemisesta. Kuten ei tiedetä vielä nytkään, lähes vuosi päiväkirjamerkintöjen alkamisesta.
 
Rajalan tekstiä on ilo lukea: hänellä kynä pysyy kädessä, näin leppoisampaakin tekstiä kyhättäessä. Päiväkirjamerkinnöissä kirjoittajan persoona tulee tavallista enemmän esiin. Rajalan persoona jakaa mielipiteitä. Tiedän ihmisiä, jotka arvostavat häntä kirjailijana, mutta samaan hengenvetoon ilmoittavat epäilyksensä hänen persoonaansa kohtaan – ja on niitäkin, jotka samasta syystä eivät edes halua lukea hänen tekstejään. No, Rajala lienee varsin persoonallinen mies, omakohtaista näkemystä minulla ei ole.
Tämänkertaista kirjaa lukiessa minulle nousee mieleen kuva vanhojen kotimaisten elokuvien hurmurista, Joel Rinteen esittämänä - vähän vaikea selittää. Naisten mies, joka ihailee naista kuin jotain eksoottista, hivenen alempaa olentoa.
 
Rajala elää aktiivisesti. Jotain on kaiken aikaa tekeillä. Iso kirjallinen työ valmistuu, arvosteluja odotetaan. Hän tapaa paljon ihmisiä, käy esitelmöimässä, osallistuu seminaareihin, käy elokuvissa, kahviloissa, ravintoloissa, konserteissa – ja sitten iskee korona ja karanteeni. Yhtäkkiä ei olekaan aikatauluja, ei menoa minnekään. Silti tämä ekstrovertti löytää sisäisen introverttinsa ja näyttää viihtyvät erinomaisesti myös täydessä eristyksessään maaseudun rauhassa. Tässä ehkä on hyvän elämän salaisuus: osaa olla tyytyväinen siihen mitä on – haikailematta sitä mitä juuri nyt ei ole.
 
Pienenä kauneusvirheenä pidän kirjan loppua, missä hän kuvaa yksityiskohtaisesti vaimonsa rytmihäiriön pieleen mennyttä korjausta. Toisten ihmisten sairauksien kuvaaminen ei minusta ole sopiva tapa ansaita rahaa. Mutta niinhän hän hyödynsi myös ensimmäisen vaimonsa Elina Ylivakerin kuolemaan johtavan kamppailun kirjassaan Enkeli tulessa.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken