Schulman Alex: Malman asema

 

Kirjan henkilöt matkaavat kukin vuorollaan Malman asemalle saadakseen menneisyydestä selvyyttä omaan elämäänsä. Matkat eivät tapahdu samassa ajassa vaan välillä kyseessä on pikkutytön matka isänsä kanssa, välillä taas tämän pikkutytön matka aikuisena miehensä kanssa ja välillä taas tämän pikkutytön tytär, jolla on mukanaan isoisänsä valokuva-albumi. Kronologisesti ensimmäisellä matkalla isä ja tytär ovat menossa hautaamaan perheen lemmikkikania. Myöhempien matkojen päämääränä on tuon haudan avulla saada selville jotakin menneisyydestä.

Kirjan rakenne on siis kuin palapeliä, jonka ratkaisun lukija toivoo tuottavan jonkinlaisen valaistumisen tai ahaa-elämyksen.  En tiedä, onko lajityyppi itselleni sitä kaikkein mieluisinta – ehkäpä ei ole. Jos ei ole oikeasti mielenkiintoisia ajatuksia tai ihmiskohtaloita tai -luonteita pohdiskeltavaksi, täytynee kirjailijan ryhtyä lukijan juoksuttamiseen houkutussaaliin perässä. Alex Schulman kyllä kirjoittaa sujuvasti ja vetävästikin, joten ei kirja missään nimessä uhannut kesken jäädä.

Aikaisemmissa kirjoissaan Schulman on ruotinut omaa lähipiiriään, tässä on vähemmän autofiktion makua. Päähenkilö Harriet on ailahteleva, itsekeskeinen ja vaikea ihminen, joka kai on sellainen, koska hän on aina tuntenut olevansa ei-haluttu: vanhempien erottua hänen äitinsä ja sisarensa eivät halunneet olla hänen kanssaan missään tekemisissä, koska hän oli tehnyt pahasti sisartaan kohtaan. Mikä on syytä ja mikä seurausta, vaikea tietää, mutta eihän lasta voi tuolla lailla hylätä. Olisiko Schulman kirjoittanut Harrietiin oman äitinsä piirteitä - sellainen ajatus saattaa tekijän aikaisempien, autofiktiivisten kirjojen pohjalta lukijan mielessä syntyä. Taitavasti kirjoitettu, minusta kuitenkin vähän ontoksi jäävä teos.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Teir Philip: J&B Scener ur ett skenäktenskap

Rytisalo Minna: Jenny Hill

Launonen Krista &Lehmuskoski Susanna: Kesken kaiken